CONTENIDO

II Jornades RRI Tools Barcelona. Com implementar la RRI?

04.05.16 - 04.05.16
CosmoCaixa Barcelona. C/ Isaac Newton. 26.
 

Inscripcions (fins al 29 d'abril) en aquest enllaç.

 

rritoolsLa Recerca i Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès) és una qüestió emergent impulsada per la Comissió Europea que replanteja el rol de la ciència i la innovació dins la societat i que s'està incorporant de manera transversal des de diversos programes com ara el programa marc Horitzó 2020. Però, a què ens referim exactament amb el terme RRI? Quin rol podem tenir els diversos actors del sistema de ciència i innovació? Com podem passar a la pràctica?

 

Les jornades serviran de marc per presentar la primera versió del Toolkit del projecte europeu RRI Toolsque compta amb més de 350 recursos multimèdia per implementar l’RRI en el nostre entorn. Entre aquests recursos, hi trobem pràctiques inspiradores de l’àmbit nacional i internacional, manuals i guies per implementar les agendes polítiques de l’RRI —accés obert, igualtat de gènere, ètica, participació ciutadana, educació en ciències i governança—,  informació adreçada als diferents actors socials, una eina d’autoreflexió i la possibilitat de formar part d’una comunitat de pràctica a nivell europeu. 

 

L’activitat inclourà dinàmiques participatives per facilitar la interacció dels assistents i l’aprenentatge cooperatiu entorn de l’RRI. Finalment, es crearan grups de treball per reflexionar sobre com millorar projectes proposats pels participants fent ús dels recursos del Toolkit . 

 

Aquest acte s'adreça a la comunitat investigadora, als polítics i directius vinculats amb l’R&I, a la indústria, a la comunitat educativa i a les entitats de la societat civil.

 

 

Programa 

 

09.30 – 10.45 Benvinguda i presentació sobre la Recerca i Innovació Responsables (RRI) a Europa i les eines per implementar-la.

 

Ignasi López, Director del Departament de ciència i beques  de l’Obra Social “la Caixa” i coordinador d’RRI Tools. 

 

Rosina Malagrida, Cap de la Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica d’IrsiCaixa i coordinadora del Hub nacional d’RRI Tools.

10.45 –11.00 L’RRI a les convocatòries europees d’Horitzó 2020

Aïda Díaz, AGAUR, Generalitat de Catalunya

 

11.00 – 11.30 Coffee Break

 

11.30 – 13.00 Taller I: És necessari renovar la relació entre la ciència i la societat?* Grups de discussió sobre oportunitats i obstacles d’ implementar l’RRI per als diferents actors socials. Presentació sobre els resultats d’aquesta  consulta duta a terme amb 400 participant de 22 països europeus

 

13.00 – 14.00 Dinar 

 

14.00 – 15.30 Taller II: Quines són les principals línies d’actuació en RRI? 

Primera exploració de l’RRI Toolkit per identificar accions per implementar cada agenda política: ètica, igualtat de gènere, accés obert, participació ciutadana i educació en ciències

 

15.30 – 16.00 Coffee Break

 

16.00 – 17.30 Taller III: Reflexions multi-stakeholder per enRRIquir projectes dels participants. Grups de treball per fer propostes i identificar recursos que puguin ajudar a millorar la implementació de l’RRI en els projectes dels participants

17.30 - 18.00 Presentació d’estratègies de millora dels projectes d’RRI dels participants

 

18.00 Cloenda